Előadás

Balatoni mesék, jelentés és jelenlét
Előadó: Zugor Zoltán
2016.04.10. Balatonfüred, Arácsi Népház, 8230 Balatonfüred, Lóczy Lajos u. 62.
Mesekép című kiállítást megnyitóját követő előadás

Az előadás tartalma:
Mit nevezhetünk balatoni mesének? Mese, monda, rege, mítosz, ballada, széphistória, költemény, novella, szólás, babona, hiedelem, népszokás és néphit elemei, ősi szertartás és rítus maradványok. Mítoszi elemek a Balaton keltezésének mondáiban. Mese és mítosz elemzés zsákutcái. Szükséges-e az értelmezés elsőbbsége és a jelentés tartalom feltárására? Mi a különbség a jelentés és a jelenlét között? Jelenléthatások a balatoni mesékben. Az élő balatoni mítosz.

"Mik is azok a balatoni mesék?" – Mítoszok, legendák a Balaton keletkezéséről. A ma is élő balatoni mítoszok.
Előadó: Zugor Zoltán
2017.04.22. Balatonfüred, Arácsi Népház, 8230 Balatonfüred, Lóczy Lajos u. 62.
A 5. balatonfüredi kiskönyvfesztivál keretében tartott előadás

Az előadás tartalma:
A balatoni mese fogalma. Források, szerzők, művek. A mese, a mítosz, a monda, a legenda és a rege közti különbség. A történetek csoportosítása. A változatok törvényszerűségei. A ma is eleven mítoszok.

A Balaton mítoszai és képi ábrázolásuk
Eladó: Zugor Zoltán
2017.11.21. Budapest, Tomori Pál Főiskola, 1223 Budapest, Művelődés u. 21-27.
EMBERKÖZPONTÚ TUDOMÁNY, a Tomori Pál Főiskola MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE 2017. keretében rendezett konferenciája keretében tartott előadás

Az előadás tartalma:
Mi indokolja, hogy a XXI. században balatoni mondákkal, mesékkel, mítoszokkal foglalkozzunk? Ezek a történetek néprajzi és művészi értékükön túl képesek lélekkel megtölteni a természeti és az épített környezetet. Turisztikai, idegenforgalmi, kulturális és gazdasági területen is mutatnak fel értéket és eredményt. Ezek a mesék a Balaton keletkezését mondják el mitikus nyelven, így alkalmazhatók rájuk a mítoszoknál használt elméletek és definíciók. A mítoszt értelmezték valós személyek, valós történelmi események tükörképeként, allegóriaként, szimbólumként, költészetként, tudományként, archetípusként, struktúraként, a tudat korábbi állapotának kivetüléseként, azonban mindegyik elmélet szerint a kutatók csak azt tudták kimutatni, amit saját maguk beleolvastak. A mítoszok képi ábrázolása a kor művészi stílusától és az aktuális értelmezéstől függ. A Balaton mítoszait illusztrálták akadémista és naiv stílusban, művészien, de dilettánsan is. Amennyiben ezeket a Balaton keltezésével kapcsolatos történeteket úgy szeretnénk eljuttatni a gyerekekhez és a felnőttekhez, hogy az beépüljön a tudatukba, akkor a befogadók igényéhez, elvárásaihoz és elfogadási szintjéhez kell és szabad őket igazítani. Így mind írásban, mind képi világban fragmentáltan, a különböző gyerekkorosztályoknak, a fantasy- és anime-rajongó kamaszoknak, az átlagembereknek és a műértőknek is másképpen lehet és kell bemutatni a történeteket. A mítoszok ezt megengedik, sőt ez az örök túlélésük és az állandó jelenlétük alapelve.

A Balaton mítoszai és képi ábrázolásuk
Eladó: Zugor Zoltán
2018.03.07. Budapest, Tomori Pál Főiskola, 1223 Budapest, Művelődés u. 21-27.
Tomori Szabadegyetem szeniortagozatán tartott előadás. Az előző előadás kibővített változata.

Az előadás tartalma:
A Balaton mítoszai elsősorban a Balaton keletkezését mondják el mitikus nyelven, így alkalmazhatók rájuk a mítoszoknál használt elméletek. A mítoszok képi ábrázolása a kor művészi stílusától és a művész aktuális értelmezéstől függ. Ezeket a történeteket sokféle stílusban és sokféle módon jelenítették már meg. Viszont ha úgy szeretnénk eljuttatni a gyerekekhez és a felnőttekhez, hogy az beépüljön a tudatukba, akkor a befogadók igényéhez, elvárásaihoz és elfogadási szintjéhez kell őket igazítani. Így képi világban is fragmentáltan, a célcsoportoknak megfelelően kell bemutatni őket. A mítoszok ezt megengedik, sőt ez az örök túlélésük és az állandó jelenlétük alapelve. Ezek a történetek így lesznek képesek lélekkel megtölteni a természeti és az épített környezetet.

A balatoni mítoszok gyerekeknek
Eladó: Zugor Zoltán
2019.06.12. Kecskemét, Kecskeméti Református Általános Iskola, 6000 Kecskemét, Szabadság tér 7,
Szabad tanóra keretében tartott előadás 3. osztályos gyerekeknek.

Az előadás tartalma:
A Balatonról röviden. A mese, a mítosz, a monda, a legenda és a rege közti különbség. A szellem lényekről (óriások, tündérek, kitalált lények). A Balaton keletkezése a tudomány és a népi hagyomány szerint. Néhány rövid mese szólánc játékkal. A kecskeköröm kézbevétele. Történetek a kecskeköröm keletkezéséről. A tihanyi faágyú történetétek keletkezése. A mitikus képjelek játékos olvasása.
  • Készítés ideje:
Kapcsolat
Balaton Mitológia – Zugor Zoltán
  • Mobil:
    (+36) 30-206-9911
  • E-mail:
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Címünk
    6000, Kecskemét Szigliget utca 7.
Kövessen minket!

Balaton-m.hu © 2020 Minden jog fenntartva!