Bemutatás

- tudomány és varázslat -
- szépség és minőség -

Bemutatás

2020. szeptember 06.
Különböző képpen kívánjuk bemutatni az összegyűjtött balatoni meséket, mondákat, mítoszokat, legendákat, regéket és egyéb szájhagyományból gyűjtött töredékes történeteket és azok különböző szerzők által feldolgozott változatait továbbá ezek képi megjelenítését képzőművészeti és egyéb vizuális alkotásokban, valamint ezen történetekhez kapcsolódó népszokásokat, szertartásokat, rítusokat.

A balatoni mesék, mondák, mítoszok, legendák, regék, stb. (Balaton mitológiai történetek) és a kutatási eredmények szépen illusztrált könyvekben történő megjelentetése, előadásokon, képzőművészeti kiállításokon, játékos rendezvényeken történő népszerűsítése.

A meséket, mondákat, mítoszokat, legendákat, regéket nem lehet egységbe fogni, egységbe foglalni. Ezeknek a történeteknek az értelmezése sokféle nézőponkból származik. Nincs egy elsődleges, kívülálló és felsőbbrendű, különleges nézőpont ahonnét mindenki számára befogadhatóan és elfogadhatóan láttatni lehetne ezt a varázslatos világot, ezeket a történeteket .Akkor mit lehet tenni?

Tovább

El kell dönteni, hogy van e célunk ezekkel a történetekkel, vagy nincs? Ha nincs célunk vele, akkor el kell fogadnunk ezt a kaotikus zűrzavart, a stílusok és minőségek, meg a minősíthetetlenségek burjánzását, az értelmezések és értetlenségek színes kavalkádját. Ha van célunk velük, akkor meg kell határozni, hogy mi a cél? Mondjuk a megőrzés? Az eddig felgyűjtött és különféle változataikban feldolgozott, előadott szöveges és képi anyag megőrzése? Igen, ennek is kell az egyik célnak lenni, egy forrás gyűjtemény elengedhetetlenül fontos. De ha csak a megőrzés van, akkor a mítosz meghal, mert ez egy élő, folyton változó formában megmutatkozó szellemi entitás. Célunk lehet az alkotói szabadság, a művészi sokszínűség is és akkor szabad folyást kell engednünk a művészi újra értelmezések sokaságának. Bíztatni, támogatni kell a művészeket, hogy alkossak e témában. De célunk lehet az is amit a bevezetőben említettem, hogy ismeretterjesztésre, a Balaton image erősítésére használjuk fel ezeket a történeteket. Ekkor viszont alkalmazni kell a bevált képi megjelenítési formákat és vizuális narrációt.

Amennyiben ezeket a balatoni meséket, mondákat, mítoszokat, legendákat, regéket (Balaton mitológiai történetek) úgy szeretnénk eljuttatni a gyerekekhez és a felnőttekhez, hogy az beépüljön a tudatukba, akkor a történeteket a befogadók igényéhez, elvárásaihoz és elfogadási szintjéhez kell és szabad igazítani. Mondhatjuk úgy is, hogy a nehezen befogadható értéket, a keserű gyógyszerhez hasonlóan édes szirupba csomagolva kell beadni. Így mind írásban, mind képi világban fragmentáltan, a különböző gyerek-korosztályoknak, a fantasy- és anime-rajongó kamaszoknak, az átlagembereknek és a műértőknek is másképpen lehet és kell bemutatni a történeteket. A mesék, a mítoszok, a mondai hagyomány és legendák világa ezt megengedik, sőt ez az örök túlélésük és az állandó jelenlétük alapelve.

Tanulmányok

2020. szeptember 06.

Előadások

2020. szeptember 06.

Könyvek

2020. szeptember 06.

Kiállítások

2020. szeptember 06.

Rendezvények

2020. szeptember 06.

Események

2020. szeptember 06.
Kapcsolat
Balaton Mitológia – Zugor Zoltán
  • Mobil:
    (+36) 30-206-9911
  • E-mail:
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Címünk
    6000, Kecskemét Szigliget utca 7.
Kövessen minket!

Balaton-m.hu © 2020 Minden jog fenntartva!